Dritat dhe festat

Shfaqjet e dritave festive që shkëlqejnë në shumë qytete mund të shihen nga hapësira dhe pamjet satelitore po ndihmojnë shkencëtarët e NASA-s të mësojnë më shumë rreth kulturës njerëzore dhe përdorimit të energjisë gjatë pushimeve.

Imazhet nga sateliti i NASA-s zbulojnë se si ndryshojnë modelet në intensitetin e dritës gjatë natës, gjatë sezoneve të festave në zona të caktuara, të tilla si Krishtlindjet dhe Viti i Ri në Shtetet e Bashkuara dhe muajin e shenjtë të Ramazanit në Lindjen e Mesme.

Imazhet e satelitit mund të vëzhgojnë anën e errët të Tokës dhe të matin shkëlqimin e dritave në qytete të ndryshme në të gjithë planetin gjatë natës. Studiuesit e NASA-s zhvilluan një algoritëm për të analizuar të dhënat, i cili llogarit faktorë të tillë si drita e reflektuar nga hëna, mbulimi i reve, terreni dhe aerosolët në atmosferën e Tokës. Kjo i lejoi studiuesit të izolonin dritat e qytetit dhe të gjurmonin se si ato ndryshojnë çdo ditë.

“Kur filluam të shikojmë të dhënat natën mbi Shtetet e Bashkuara, ne prisnim të shihnim shumë qëndrueshmëri në dritat e natës, tha Miguel Román”, shkencëtari i NASA-s, “por u befasuam kur pamë këtë aktivitet të gjallë në rritje gjatë pushimeve, veçanërisht përreth zonave në periferi ku ka shumë shtëpi me një familje me shumë hapësirë në oborr për të vendosur në drita.”

Por imazhet satelitore treguan se afërsisht gjashtë javë ndërmjet Falenderimeve dhe Vitit të Ri, dritat e natës në disa zona të mëdha ishin 50% më të shndritshme se gjatë pjesës tjetër të vitit.

Të dhënat e NASA-s gjithashtu treguan se sasia e dritës u rrit më shumë në zonat rurale sesa në qytete, për shkak të zhvendosjes se njerëzve në shtëpitë e pushimit për festa.

Ndryshimet e ndriçimit gjatë festave u panë gjithashtu në Lindjen e Mesme gjatë Ramazanit, të cilat nuk u zhvendosën por shkaktuar rritjen e dritës në të njëjtat shtëpi gjatë natës. Të dhënat gjithashtu zbuluan se si modelet në sjelljen njerëzore ndryshojnë ndërmjet komuniteteve myslimane në vende të ndryshme në Lindjen e Mesme.

Përveç satelitit Suomi NPP, të dhënat mbi aktivitetin e dritës së natës mblidhen nga instrumenti Spektroradiometër me Rezolucion të Moderuar brenda satelitëve Terra dhe Aqua të NASA-s, si dhe Sistemit Satelitor të Polar i Përbashkët.

Këto të dhëna jo vetëm që zbulojnë më shumë rreth ndryshimeve kulturore, por gjithashtu ofrojnë pasqyrë në modelet e përdorimit të energjisë në të gjithë globin dhe ndikimin e karbonit në stinë të ndryshme. Me këtë informacion, studiuesit mund të kuptojnë më mirë mënyrën se si fenomenet shoqërore, ndryshimi demografik i qendrave urbane dhe mjediset social-kulturore ndikojnë në përdorimin e energjisë.

Nga ana tjetër, këto të dhëna mund të përdoren për të zhvilluar zgjidhje më efikase dhe të qëndrueshme për ndërtimin e qyteteve.

NASA po i kushton rëndësi të madhe studimit të sjelljes njerëzore dhe dinamikës se si qytetet po ndërveprojnë me klimën dhe sistemin tonë në tërësi.